Kárpátkemence
A jelen kötet arra vállalkozott, hogy a honfoglalás idejétől kezdve a jelenünkig haladva a magyar konyha sajátos ízeivel ismertesse meg a konyhaművészetben valamelyest járatos olvasókat. A kötet 1100 év ízeiből nyújt át egy csokorra való receptet, melyek közül a legtöbb nem egy-egy régről fennmaradt szakácskönyv gyűjteményéből került ki, hanem a kreatív és vállalkozó kedvű séfek figyelembe vették az adott időszak és tájegység terményeit, s azokból állítottak össze olyan fogásokat, melyeket akár eleink is fogyaszthattak. A szakácskönyv így egy történelmi utazás mellett a fantáziának is teret ad, a kísérletezési kedvet nem zárja palackba, sőt teret ad annak. A kiadvány az egyes történelmi korszakokat egy hosszabb művelődés- és gasztrotörténeti bevezetővel nyitja meg, majd korszakonként öt fogást találunk. A receptek, a hozzávalók és az elkészítés módjának leírása a klasszikus szakácskönyvek mintáját követi. Az egyes ételeket színes fotók teszik még vonzóbbá, legyen szó olyan könnyed fogásokról, mint a pisztráng almával, gyömbérrel és salátával, a kemencében sült répa kölessel és tyúkhúrral, az olyan kalóriadús ételekig, mint a marha zöldségekkel, körtével, tormával és áfonyával. A receptek a korszakok mellett a következő kategóriákat ölelik fel: előételek, vendégvárók, levesek, szárnyasból készült ételek, húsos ételek, vad- és halételek, belsőségből készült ételek, zöldséges ételek, édességek. / Forrás: www.kello.hu
Jelzet: 641 K 22
Jelzet: 641 K 22
2024. február 09.