Vakbarát változat |
Betűméret

Michael Cunningham: Az órák

Jelzet: C 88
Az amerikai Michael Cunningham Az órák c. regényével elnyerte 1999-ben a PEN-klub Faulkner-díját és az irodalmi Pulitzer-díjat. A kötetből nagysikerű filmadaptáció készült Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével.

A viszonylag rövid regény három nézőpontot mutat be, és egy napját öleli fel a szereplőknek. Virginia Woolf 1923-ban Richmondban, London egyik külvárosában él férjével, Leonarddal. Clarissa Vaughan New Yorkban, valamikor a „huszadik század végén" egy partira készül. Őt legjobb barátja, egykori szerelme – Richard nevezi Mrs. Dalloway-nek. Mrs. Laura Brown pedig egy tipikus háziasszony, Los Angeles egyik külvárosában 1949-ben. Mindhármukat egy regény – a Mrs. Dalloway köti össze. Értelemszerűen Virginia Woolf az író, aki épp a regény alaphelyzetét vázolja fel magában, ennek folyamatát követhetjük. Ezen a napon meglátogatja nővére, Vanessa is, illetve meg kell küzdenie a háztartás teendőivel. A migrén, a szorongás, a depresszió fenyegeti – ezért költöztek ki a nyüzsgő belvárosból, hogy alkalma legyen pihenni, megfelelően enni, sétálni – ám Virginia itt sem érzi jól magát, túl nagy a csend.

Clarissa legjobb barátja, egykori szerelme-szeretője, Richard számára szervez partit, annak alkalmából, hogy elnyert egy díjat verseskötetéért. Richard AIDS-ben szenved, Clarissa lelkiismeretesen látogatja, ápolja, ha kell, de természetesen szívfájdító látnia, hogyan épül le az az ember, akit kamaszkora óta ismer és szeret. Az ő napjában a regény cselekménye kel életre.

Mrs. Brown otthon van kisfiával, várandós második gyerekükkel. Máshogy gondolkodik, mint ahogy a tipikus háziasszonyok. Hálás, hogy a délceg egykori katonának, a középiskola egyik szépfiújának ő tetszett meg – aki nem egy szépség. Elfogadta a házassági ajánlatát, már csak „hazafias kötelességből”, ám nem érzi magáénak azt az életet, amibe belekerült. Kisfia, Ritchie rajongó és állandó figyelme nyomasztó számára, amiből menekülni akar - ha csak pár órára is, hogy olvashassa aktuális könyvét – a Mrs. Dallowayt.
 

És vigaszul nincsen más: egy óra itt vagy ott, amikor az életünk minden esély és várakozás ellenére is kirobban, és mindent megad, amit valaha is képzeltünk, bár csak a gyerekek nem tudják (vagy tán ők is), hogy ezeket az órákat elkerülhetetlenül újabbak, jóval sötétebbek és sokkal nehezebbek követik. És mégis, gyöngéden szeretjük a várost, a reggelt; még többet remélünk, jobban, mint bármi mást.


Mindhárom szereplő menekülni akar aktuális élethelyzetéből, miközben teljesítik az elvártakat, alkotnak, vagy épp elmerengenek a művészeten, álmodoznak valami más, valami több iránt.
A regény központi témája a halál – több szereplő öngyilkos lesz, vagy csak fontolgatja – emiatt nehéz, de kétségkívül gondolatébresztő olvasmány.

Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy különleges szerkezetű-hangulatú regényt olvasni, kicsit bepillantani Virginia Woolf életébe, életművébe.
 
Ajánlja: Waldinger Dóra
 

2024. június 10.