Vakbarát változat |
Betűméret

Helybenhasználat

Audiovizuális szolgáltatás

A Zenemű- és médiatárban, kellemes környezetben lehetőség van a hangzó dokumentumok helybenhallgatására. A kölcsönözhető és a nem kölcsönözhető hangzó anyag egyaránt meghallgatható. Az olvasó választhat, hogy önállóan, vagy könyvtárosi segítséggel szeretne zenét hallgatni.
Az általános olvasóteremben lehetőség van a NAVA, a Nemzeti Audiovizuális Archívum használatára.
A Nemzeti Audiovizuális Archívum 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait. A gyűjteményt egy zárt hálózaton belül a nyilvánosság számra hozzáférhetővé teszik az ún. NAVA-pontokon keresztül; ilyen NAVA-pont könyvtárunk is.

Általános olvasóterem

Lehetőséget kínálunk munkájához az önálló anyaggyűjtésre interneten elérhető, ill. helyi hozzáférésű adatbázisokból. Az eligazodásban, szakszerű kereséssel könyvtáros segíti munkáját. Kérhet tájékoztatást, adott témában anyaggyűjtést, irodalomkutatást (utóbbit díjazás ellenében).
Itt állományunk nem kölcsönözhető részét találhatja meg: lexikonokat, kézikönyveket, enciklopédiákat, szótárakat, művészeti albumokat. Válogathat a legfrissebb szak- és tudományos folyóiratokból, és kérheti a korábbi évek számait.
A könyvtár második emeletén elhelyezkedő gyűjtemény az elmélyült tanulásra, kutatásra vágyóknak biztosít nyugodt környezetet és megfelelő eszközöket.

Hírlapolvasók

A földszinti hírlapolvasó regisztráció nélkül látogatható, itt elolvashatja a legfrissebb napilapokat és a legnépszerűbb magazinokat.
Az első emeleten a kölcsönözhető állomány mellett elhelyezett napilapok, hetilapok, színes magazinok széles választékát kínáljuk regisztrált használóinknak.
Az olvasóteremben a legfrissebb szakfolyóiratok mellett lehetősége van raktárunkból azok korábbi számait is kérni. A gyermekeknek szóló folyóiratokat a gyermekkönyvtárban, a zenét kedvelőknek és a nyelvtanulóknak szóló folyóiratokat a zeneműtárban találhatja meg. A megyében megjelenő lapokat helyismereti részlegünkben olvashatja el.

Internet és PC-használat

A könyvtár első emeletén található PC-sarok ad lehetőséget szabad géphasználatra (internet, irodai programok, e-ügyintézés).
Beiratkozott olvasóinknak 100 Ft regisztrációs díj ellenében három óra internet-hozzáférést biztosítunk.
További gépidő 300 Ft/óra térítés ellenében vehető igénybe.
A szolgáltatást nem használhatják:
- törvénybe ütköző cselekményekre (adatok illetéktelen használata, módosítása, megrongálása, megsemmisítése),
- mások vallási, etnikai, politikai vagy más jellegű érzékenységét sértő, másokat zaklató tevékenységre.
A fentiek be nem tartása a szolgáltatásból történő kizárást vonja maga után.
Az általános olvasóteremben található számítógépeken helyi és interneten keresztül hozzáférhető adatbázisokban kereshetnek adott témában. A kereséshez tájékoztató könyvtáros segítségét is kérhetik.
A szerzői jogok betartásával adatbázisokból és az internetről az olvasó tulajdonában lévő adathordozóra letölthetők adatok, részletek. (Szoftver és teljes adatbázis letöltése tilos!) Nyomtatás költségtérítés ellenében az évente meghatározott térítési díj alapján igényelhető.

Intézményünk egész területén elektronikus katalógus-terminálok segítik az állományban való eligazodást.

Express Internet

2010. július 1-től a TIOP-1.2.3/09/1-2009-0021 kódszámú, „a Vas Megyei Könyvtári Portál közkönyvtári alapjainak létrehozása a tudástartalmak megosztása érdekében, és a Berzsenyi Dániel Könyvtár informatikai fejlesztése, oktatási-képzési szerepének erősítése” című pályázat támogatásával megvalósuló szolgáltatás.

A földszinti fogadótérben elhelyezett számítógépen egy-egy alkalommal 15 percig lehet internetezni térítésmentesen.
 

Saját számítógép (laptop, notebook) használata, wifi

A földszinti hírlapolvasóban, az első emeleti kölcsönzőtérben és az olvasótermekben saját, hordozható számítógéphez vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosítunk.

2020. november 26.