A hévízi hajószakács
A magyar gasztronómia története elválaszthatatlan az ország és lakosainak történetétől: ezt a történeti munkákon felül az irodalmi műveken keresztül lehet a leginkább megragadni, ezt az elválaszthatatlan kapcsolatot tetten érni. A jelen kötetbe felvett huszonhat elbeszélést közlő kortárs magyar írók és irodalmárok a gasztronómiáról mesélnek nekünk, olvasóknak kicsit eltérően a megszokottól. Ne irodalmi szakácskönyvre számítson az olvasó, nem fogjuk megismerni az írók kedvenc receptjeit, viszont azt már annál inkább, hogy a huszadik század története mennyire elválaszthatatlan a ma is hungarikumnak nevezett termékek történetétől, egy ismert márka mögött mennyi öröm és tragédia húzódhat meg. A teljesség igénye nélkül a kötetben publikáló szerzők között találjuk például Bödőcs Tibor humoristát, aki az elmúlt években íróként is komoly elismerésben részesült a hazai közönség részéről, a szalonnáról szóló rövid és humoros története mellett a kötetben megtaláljuk még Cserna-Szabó András, Vágvölgyi B. András, Szécsi Noémi vagy éppen Nyáry Krisztián írásait. A neves irodalmár és kiadó a Pick szalámi családregényét írta meg novellájában: a Pick család és gyáruk a zsidó-emancipációval, a társadalmi és gazdasági fejlődéssel mutat szoros és elválaszthatatlan kapcsolatot. A történeti parabolaként olvasható mű a két világháború, a nyilas terror és a kommunista államosítás sötét napjait viszi színre a gyár életén keresztül. A kötet egyrészt szórakoztató gyűjtemény, másrészt olykor finoman megfogalmazott társadalomkritikája miatt komolyabb olvasmányélményt is nyújthat. / Forrás: www.kello.hu
Jelzet: H 69
Jelzet: H 69
2024. május 14.