Vakbarát változat |
Betűméret

Barotányi Zoltán: Konyhai kémia

A Magyar Narancs könyvek név alatt futó sorozat újabb része a lapban 1999 óta folyamatosan publikáló, a természet- és társadalomtudományról, történelemről, gazdaságról, klímapolitikáról, időjárásról, városi állatokról, űrkutatásról, sportról egyaránt író Barotányi Zoltán kötete, melybe a szerző a lap Konyhai kémia című rovatában megjelent írásait gyűjtötte össze. S ahogy a rovat címe és a jelen kötet címe is előrevetíti, olyan gasztronómiai kérdésekről olvashatunk élvezetes és olvasmányos módon megírt rövidebb-hosszabb szövegeket, melyek mindenkit érintenek, aki szeret főzni, vagy csak lelkesen fogyasztja az ételeket. Barotányi a sütés és a főzés mögött feltárható kémiai folyamatokra volt kíváncsi, azokra a vegyi anyagokra, azokra a reakciókra, melyek minden konyhai tevékenység során lejátszódnak. Az egészet az teszi különösen izgalmassá, hogy – ahogy a szerző is kiemeli – mivel nincs két egyforma főzési folyamat, mindig kicsit eltérünk a mennyiségtől, az alapanyagoktól, a fűszerektől, ezért az eredmény nem csupán az íz, de a kémia folyamatok terén is újabb és újabb izgalmas meglepetésekkel szolgálhat. A tizenkét tematikus fejezetbe gyűjtött írások például olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint az édesítőszerek feltalálása és élettani hatása, az umami íz kinyerése, a zsírban sütés rejtelmei, a valóban bizonyítható káros hatások, valamint a hisztéria, a só mennyiségének kérdése, a csípős ételek, a tartósítás, a mindennapok során használt vegyszerek, a konyha tisztítása, a családi csodaszerek, az egészséges zöldségek, s végül a cukrok, az édességek. A közérthető tudományos ismeretterjesztő írások széles körben ajánlhatók, belőlük valóban sokat lehet tanulni. / Forrás: www.kello.hu

A kölcsönözhetőség ellenőrzése és további információk

2024. szeptember 18.