Vakbarát változat |
Betűméret

Nyári Krisztián: Így ettek ők

Nyáry Krisztián legújabb könyvében a magyar kultúra két jelentős ágát, a gasztronómiát és az irodalmat tárgyalja, amelyek szorosabb, ha nem egyenesen elválaszthatatlan viszonyban voltak mindig is egymással. A szerző, aki számos kötetet jegyez a jeles magyar írók szerelmi életéről, kiemelkedő magyarok tetteiről, illetve a legszebb szerelmes levelekről, e kötetében harminc írót mutat be a hozzájuk kapcsolódó harminc anekdotikus történeten keresztül, s ehhez társul a történetekben megidézett ételek receptjeinek (hatvan recept) részletes leírása, hogy ha a gasztro- és irodalomtörténet iránt lelkesedő olvasó meg szeretné ízlelni például Esterházy Péter vagy éppen Móricz Zsigmond kedvelt fogásait, maga is elkészíthesse azokat otthon. A gasztronómia, az ételek elkészítésének és elfogyasztásának kultúrája visszatérő témája volt az irodalmi műveknek – a szerzők a szereplők társadalmi és vagyoni helyzetét, származását és egyéb jellemvonásait is bemutathatták egy terített asztal leírásán keresztül. Elég csak Krúdy vagy Móricz hőseire gondolnunk, esetleg Esterházy pincérére, akin keresztül saját prózapoétikájának adott hangot már idejekorán a Pápai Vizeken ne kalózkodj című kötetében. Nyáry olyan szerzőket és étkezési szokásaikat mutatja be, mint Bethlen Miklós, Petőfi és Vörösmarty, Jókai és Vajda János, Mikszáth és Móricz, de Ady, Krúdy, Molnár Ferenc és Bródy Sándor is képviselteti magát Szabó Magda, Esterházy Péter és Petri György társaságában. Az írók és költők három évszázadot ölelnek fel, így az étkezési szokások változását is nyomon követhetjük. Az izgalmas kultúrtörténeti utazás sokak számára lehet szórakoztató olvasmány. / Forrás: www.kello.hu

Jelzet: 894 N 91
 

2024. február 07.